søndag den 3. marts 2013

Besøg ved Else i Kyerwa


01-03.03.13

Annette Bonde og jeg havde aftalt at vi skulle komme over til Else Højvang i Kyerwa, i denne weekend. Inden vi tog derover viste jeg Annette rundt på stifskontoret, og hilste på Biskoppen, GS og en del af de andre. GS kunne fortælle, at præsten fra Kyerwa skulle til et møde på kontoret, så vi kunne da køre med ham hjem. Da han nu var i ”storbyen” ville han lige få lavet service på bilen. Der var dog lidt problemer med bilen, så efter flere samtaler med Else, som kunne berolige os, blev vi afhentet ca. 20.30 og med 1,5 times kørsel i total mørke, kom vi frem til Kyerwa kl. 22
Else stod med mad til os, og efter dejlig mad og hyggelig snak, gik vi til sengs i Elses lille private gæste afsnit ved hendes hus, ikke centret.
Else som det gode menneske hun er, blev straks fra morgenstunden lørdag, involveret i en del. En der ville tage sit eget liv, samt et dødsfald i området. Else kørte straks for at hjælpe. Jeg havde jo været der tidligere og kunne vise Annette lidt rundt og fortælle lidt om stedet. Vi sluttede selvfølgelig i the-huset med den fantastiske udsigt, til Rwanda.
Else kom heldigvis hurtigt tilbage, da det viste sig at være ”falsk alarm” med selvmordet!
Sidst på eftermiddagen, var vi ude og se nogle tin-miner. Det vil sige, at det bare var nogle folk som gravede huller ned i den porøse bjergside ca. 25 m. Her kravlede de ned, af trin der var hugget ind i siden af hullet, og i bunden gravede de så vandret ind for at finde materiale som kunne indeholde Tin. Vi blev fantastisk modtaget af ”mine-arbejderne”, som kendte Else fra Mayaja projektet. Vi så hvordan de hejste materialet op, og hvordan de udvaskede det og fandt de små klumper Tin. Mine-arbejderne solgte tinnet til nogle opkøbere 1 Kg = 15.000 Tzs ca. 50 Kr.
Søndag formiddag var vi i den lokale kirke i Kyerwa. De er i gang med at udvide kirken. 

Gravearbejdet på klippesiden
Et af hullerne

Udvaskning af Tin
Små Tinklumper



Ingen kommentarer:

Send en kommentar